Photoshop-tips: Automatiseren van batchverwerking van afbeeldingen

Adobe Photoshop is een veelzijdig en krachtig hulpmiddel voor grafische ontwerpers, fotografen en digitale kunstenaars. Een van de meest tijdrovende aspecten van werken met Photoshop is het handmatig bewerken van meerdere afbeeldingen. Dit kan variëren van eenvoudige aanpassingen zoals het verkleinen van afbeeldingen tot complexere taken zoals het toepassen van filters of het aanpassen van kleuren. Als je ooit een cursus Photoshop hebt gevolgd, weet je ongetwijfeld hoe handig batchverwerking kan zijn.

Gelukkig biedt Photoshop een efficiënte oplossing voor dit probleem: batchverwerking. In dit artikel ontdek je hoe je deze functie kunt gebruiken om repetitieve taken te automatiseren en je workflow te optimaliseren.

Wat is batchverwerking?

Batchverwerking in Photoshop stelt je in staat om dezelfde bewerkingen automatisch toe te passen op een reeks afbeeldingen. Dit betekent dat je niet elke afbeelding afzonderlijk hoeft te openen en bewerken. Batchverwerking is vooral nuttig voor taken zoals:

 • Het verkleinen of vergroten van afbeeldingen.
 • Het toepassen van dezelfde filter of effect op meerdere afbeeldingen.
 • Het converteren van bestandsformaten (bijvoorbeeld van JPEG naar PNG).
 • Het aanpassen van kleurinstellingen zoals helderheid, contrast en verzadiging.
 • Het toevoegen van watermerken of andere grafische elementen.

Door gebruik te maken van batchverwerking kun je aanzienlijk tijd besparen en de consistentie van je bewerkingen garanderen.

Voorbereiding voor batchverwerking

Voordat je begint met batchverwerking, moet je een aantal voorbereidende stappen doorlopen om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt.

 1. Handelingen (Actions) maken:
  Handelingen zijn een reeks opgenomen stappen die je kunt herhalen op andere afbeeldingen. Om een handeling te maken, open je een afbeelding en ga je naar het menu ‘Handelingen’ (Window > Actions). Klik op het ‘Nieuwe handeling’ pictogram en geef de handeling een naam. Vervolgens voer je de bewerkingen uit die je wilt opnemen. Stop de opname wanneer je klaar bent door op het stop-pictogram te klikken.
 2. Organiseer je afbeeldingen:
  Plaats alle afbeeldingen die je wilt bewerken in één map. Dit maakt het eenvoudiger om de batchverwerking toe te passen en voorkomt dat je afbeeldingen vergeet.
 3. Maak een back-up:
  Voordat je grote hoeveelheden afbeeldingen gaat bewerken, is het verstandig om een back-up van de originele bestanden te maken. Dit voorkomt verlies van data in geval van fouten tijdens de batchverwerking.

Batchverwerking toepassen

Zodra je de voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met de batchverwerking. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Open het batchverwerkingsvenster:
  Ga naar File > Automate > Batch. Dit opent het batchverwerkingsvenster waar je de instellingen kunt configureren.
 2. Selecteer de handeling:
  Kies in het batchverwerkingsvenster de set en de handeling die je eerder hebt aangemaakt. Dit bepaalt welke bewerkingen op de afbeeldingen worden toegepast.
 3. Bronmap selecteren:
  Onder ‘Source’ selecteer je ‘Folder’ en klik je op ‘Choose’ om de map met afbeeldingen te selecteren die je wilt bewerken. Je kunt ook andere bronnen kiezen zoals geopende bestanden of geselecteerde lagen.
 4. Instellingen aanpassen:
  Pas de instellingen aan voor het omgaan met eventuele foutmeldingen en geef aan of de geopende bestanden automatisch moeten worden gesloten en opgeslagen. Je kunt ook instellen hoe Photoshop moet reageren als een bestand al bestaat.
 5. Doelmap selecteren:
  Onder ‘Destination’ kies je waar de bewerkte afbeeldingen moeten worden opgeslagen. Je kunt kiezen voor dezelfde map, een nieuwe map, of bestanden opslaan in een ander formaat. Klik op ‘Choose’ om de doelmap te selecteren.
 6. Opties aanpassen:
  Je kunt instellen hoe de bestandsnamen moeten worden aangepast tijdens het opslaan. Dit is handig om verwarring te voorkomen en ervoor te zorgen dat je geen bestaande bestanden overschrijft.
 7. Start de batchverwerking:
  Klik op ‘OK’ en Photoshop begint met het automatisch toepassen van de handeling op alle geselecteerde afbeeldingen. Afhankelijk van het aantal afbeeldingen en de complexiteit van de handeling, kan dit enige tijd duren.

Tips voor efficiënte batchverwerking

 • Kies de juiste handelingen: Zorg ervoor dat de handelingen die je maakt efficiënt zijn en geen onnodige stappen bevatten. Dit bespaart tijd tijdens de batchverwerking en minimaliseert de kans op fouten.
 • Test op een kleine groep afbeeldingen: Voordat je een batchverwerking uitvoert op een grote set afbeeldingen, test je de handeling op een paar afbeeldingen om te zien of alles naar wens verloopt. Dit helpt je om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren en aan te passen.
 • Maak gebruik van droplet-automatisering: Droplets zijn mini-programma’s die je op je bureaublad kunt plaatsen. Je kunt afbeeldingen of mappen naar een droplet slepen om de batchverwerking automatisch te starten zonder Photoshop te openen. Dit is vooral handig voor veelgebruikte handelingen.
 • Controleer je instellingen: Zorg ervoor dat je de juiste bron- en doelmappen selecteert en dat je de instellingen voor foutmeldingen en bestandsnamen correct configureert. Dit voorkomt problemen tijdens de batchverwerking.
 • Experimenteer met scripts: Voor meer geavanceerde automatisering kun je ook scripts gebruiken in Photoshop. Scripts kunnen complexe taken uitvoeren die niet mogelijk zijn met standaard handelingen. Er zijn veel gratis en betaalde scripts beschikbaar die je kunt aanpassen aan je specifieke behoeften.

Conclusie

Batchverwerking in Adobe Photoshop is een krachtige functie die je workflow aanzienlijk kan verbeteren door repetitieve taken te automatiseren. Door handelingen te maken en deze toe te passen op meerdere afbeeldingen, kun je veel tijd besparen en de consistentie van je bewerkingen garanderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *